Projectontwikkeling
- : 1
Projectontwikkeling is het proces waarbij grond, geld en gebruikers bijeen gebracht worden om een bouwwerk te realiseren. Een projectontwikkelaar neemt de bijbehorende risico's voor de klant over en levert het bouwproject na ingebruikname over aan de huurder/koper.
Een belangrijk bestaansrecht van de projectontwikkelaar is het overnemen van de risico's die betrokken zijn bij het proces voor de klant. Hierbij kunnen drie risico's worden onderscheiden:
Marktrisico's hebben betrekking op de financiële gevolgen van gewijzigde marktomstandigheden tijdens het vaak langdurige ontwikkelingsproces. De belangrijkste marktrisico's zijn het verhuurrisico en het afzetrisico. Verhuurrisico is het risico dat een kantoor niet, of tegen een lagere prijs verhuurd kan worden. Het afzetrisico betreft het risico dat een kantoorgebouw niet, of voor een tegenvallende prijs verkocht kan worden. Vanzelfsprekend zijn beide nauw met elkaar verbonden.
Prijsrisico's hebben betrekking op het risico dat de investering hoger uitvalt dan begroot. De belangrijkste risico's in dit verband liggen bij verwervingskosten voor de grond, de kosten van een eventueel noodzakelijke grondsanering, de bouwkosten en de rentekosten.
Ontwikkelingsrisico's hebben betrekking op het risico dat het ontwikkelingsproces niet kan worden afgemaakt of pas na forse onvoorziene vertraging. Zo kan bijvoorbeeld een bestemmingsplan niet altijd worden gewijzigd of een bouwvergunning niet worden verleend. Bij grote vertragingen kunnen vooral de rentelasten zeer sterk toenemen.
De projectontwikkelaar is vaak een onafhankelijk bedrijf dat zich toelegt op het ontwikkelen van gebruiksconcepten en de feitelijke bouw aan derden uitbesteedt. Ook komen projectontwikkelingsmaatschappijen voor die deel uitmaken van een bouwconcern (de zogenaamde ontwikkelende bouwers). Een aantal Nederlandse ontwikkelende bouwers zijn Van Wijnen, Heijmans, Volker Wessels Bouw en BAM Woningbouw.